Zweedse trots - Gemaakt in Gent in België

De Zweedse Volvo Groep is een van de toonaangevende producenten van trucks, bussen, grondverzetmachines, motoren en aandrijvingen voor plezier- en bedrijfsvaartuigen evenals industriële toepassingen. In 1927 liepen de eerste Volvo’s van de band.

Enige truckfabrikant in België
In 1964 startte de Volvo Groep met de productie van trucks in Alsemberg, nabij Brussel. Volvo is dus al meer dan 50 jaar actief in ons land!

Fabriek in Gent
Begin de jaren ’70 werd uiteindelijk voor Gent gekozen als definitieve vestigingsplaats voor de Volvo activiteiten en niet voor Rotterdam of Hamburg die ook op het lijstje van mogelijke vestigingsplaatsen stonden.
De centrale locatie, de constructieve samenwerking met lokale en nationale overheden en de know-how en competentie van de Belgische medewerkers speelden een belangrijke rol bij deze beslissing.

In 1975 werd een volledig nieuwe fabriek ingewijd in Oostakker nabij Gent voor de productie van de middelzware series. Hoewel de fabriek bedoeld was om enkel middelzware trucks te bouwen, werd nog geen jaar later beslist om er ook zware trucks te bouwen.

Vandaag assembleert Volvo Europa Truck gemiddeld meer dan 35.000 trucks/jaar. De fabriek is Volvo Trucks' grootste truckassemblagefabriek in Europa en is gespecialiseerd in de zware trucks.

Naast de assemblage van vrachtwagens breidde de fabriek uit met nieuwe activiteiten, namelijk het trimmen of aankleden van alle cabines voor de eigen productie van zware vrachtwagens. Hiervoor werd in 2007 een compleet nieuwe fabriek neergezet die opgebouwd is en werkt volgens de principes van Lean Manufacturing.


Ook het fitten van banden en velgen tot wielen wordt sinds enkele jaren in de Gentse vestiging uitgevoerd. Het Volvo Fitting Center bevoorraadt niet enkel de Gentse fabriek met banden maar is ook leverancier voor de truck fabrieken in Göteborg (Zweden) en Kaluga (Rusland) en voor de bus fabrieken in Borås (Zweden) en Wroclaw (Polen).

Volvo Group Belgium, belangrijke werkgever in België
De Volvo groep stelt in België meer dan 3.500 personen te werk.

  • Volvo Trucks Manufacturing, Volvo Trucks grootste vrachtwagenfabriek in Gent
  • Volvo Group Logistics Services in Gent, het wereldwijde hoofd distributiecentrum van producten en reserveonderdelen voor vrachtwagens, bussen, graafmachines, wielladers, scheeps- en industriële motoren.
  • Volvo Group Uptime Solutions in Gent, dat verschillende diensten aanbiedt aan klanten, o.a. 24u op 24u pechverhelping
  • Volvo Group Technical Dealer Support in Gent, dat logistieke en technische support geeft voor werkplaatsen en dealers.
  • Volvo Corporate Process & IT Belgium in Gent, dat het internationale computernetwerk coördineert voor de Volvo vestigingen in België maar ook haar diensten verkoopt aan geselecteerde externe partners.
  • Volvo Trucks Belgium , de invoerder van Volvo vrachtwagens voor de Belux markt in Brussel. 
  • 13 Volvo Truck dealers zijn actief in België met 30 werkplaatsen en 1 Volvo Construction Equipment privé invoerder, in totaal goed voor +/- 500 medewerkers. 
  • Meer dan 50 Belgische toeleveranciers leveren producten of diensten aan de Gentse vrachtwagenvestiging, goed voor een tewerkstelling van enkele duizenden arbeidskrachten. 

Investeringen
Jaarlijks investeert Volvo in haar Belgische vestigingen ettelijke miljoenen euro’s. Getuige hiervan zijn de introductie van nieuwe en de uitbreiding van bestaande activiteiten.

Innovatie
Wereldklasse staat bij Volvo hoog op de agenda. Verbeteringen van het productieproces, de systemen, de producten en de manier van werken hebben ertoe geleid dat Volvo mee kan spelen op de wereldmarkt van Lean Manufacturing.

Sociale verantwoordelijkheid
De toekomst van deze planeet ligt ons nauw aan het hart. Niet voor niets is “zorg voor het milieu” reeds van begin de jaren ’70 een kernwaarde voor Volvo. De Volvo Groep voelt zich verplicht om de milieu-effecten van onze productie en producten aanzienlijk te verminderen. Wij zijn deel van het probleem maar ook deel van de oplossing. Dit milieubeleid en –aanpak resulteerden in de eerste CO2 neutrale automotive fabriek wereldwijd, die gerealiseerd werd in de Gentse vestiging. Een primeur in de Volvo Groep maar ook in de automotive wereld.

De Belgische Volvo Groep onderhoudt constructieve contacten en werkt nauw samen met universiteiten en hogescholen en neemt deel aan verschillende projecten via Agoria, Voka en de overheid om de tewerkstelling te bevorderen en de technische jobs voor vrouwen aantrekkelijk te maken.

Onze medewerkers zijn ons hoogste goed. Volvo medewerkers worden betrokken bij het bepalen van de richting die het bedrijf uitgaat en het continu verbeteren van onze manier van werken. Open dialoog, teamwerk en leiderschap zijn onze drivers. Aan onze medewerkers wordt op verschillende manieren de gelegenheid geboden om zich verder te ontwikkelen zowel persoonlijk als professioneel, hun competenties en know-how te verhogen en beter te worden in hun job.

 

Time lapse movie

900.ste Volvo truck gebouwd in Gent

Bekijk op minder dan 1 minuur hoe een Volvo FH wordt gebouwd in de fabriek in Gent