Veiligheid zit ons in het bloed

Verkeersveiligheid bij de Volvo Group

Sinds de Volvo Group meer dan 90 jaar geleden werd opgericht staat verkeersveiligheid centraal in alles wat we doen en het is een even essentieel onderdeel van onze toekomst met transportoplossingen die meebouwen aan welvaart. 

Als wereldwijde leverancier van transportoplossingen hebben we een unieke kans om bij te dragen aan zowel een veiligere verkeersomgeving voor mensen wereldwijd, als aan een veiligere werkomgeving voor de chauffeurs en operators die onze producten gebruiken. Onze veiligheidsmaatregelen maken het verschil.

Onze Safety Vision (PDF, 0,176 MB) is nul ongevallen met producten van de Volvo Group. Zolang mensen gewond raken op de weg, offroad, in de stad of op zee, streven we naar nul ongevallen door hoge kwaliteit en innovatieve producten
aan te bieden die zowel het aantal ongevallen als de gevolgen ervan reduceren (PDF, 5,7 MB). Ons onderzoeksteam voor ongevallen en experts op het vlak van verkeersveiligheid onderzoeken de oorzaken van reële ongevallen en leveren cruciale knowhow, waardoor we baanbrekende oplossingen voor verkeersveiligheid kunnen ontwikkelen met echte voordelen op het vlak van veiligheid. 

We hebben een ambitieuze langetermijndoelstelling als het gaat om veiligheid: we willen dat er geen enkel ongeval meer gebeurt met producten van de Volvo Group.

Martin Lundstedt President en CEO, Volvo Group

We werken hard, zowel alleen als in samenwerking met andere betrokkenen in de samenleving, om vooruitgang te verzekeren in alle vereiste dimensies om een veiliger transportsysteem voor iedereen te leveren. We pakken de kwesties holistisch en systematisch aan om belangrijke technologieën, opleiding en vaardigheden van operators en veiliger gedrag van weggebruikers te leveren, en pleiten voor een ambitieus, op feiten gebaseerd, vervoersbeleid.

Wij zijn van mening dat het verbeteren van de veiligheid in het verkeer en op het werk cruciaal is voor het stimuleren van groei en welvaart, en om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN te bereiken.

Kennis en onderzoek op het gebied van verkeersveiligheid

Man in een vrachtwagen die knipoogt naar kinderen op straat | Verslag: Scenario's wereldwijde verkeersveiligheid

Verslag: Scenario's wereldwijde verkeersveiligheid

Bij het bespreken van maatregelen voor verkeersveiligheid op wereldvlak is het belangrijk over relevante en bijgewerkte feiten te beschikken. De Volvo Group en het Safer Research Center aan Chalmers hebben een studie samengesteld om een basis vast te leggen voor de ontwikkeling van toekomstige scenario's die kunnen helpen bij het uitvoeren en bepalen van echte verbeteringen op het gebied van verkeersveiligheid.

Scenario's van de Volvo Group voor wereldwijd meer verkeersveiligheid (PDF, 6.6 MB)
De meest voorkomende ongevallen

De meest voorkomende ongevallen

Verkeersongevallen gebeuren nu eenmaal. Het kunnen kleine ongevallen zijn, maar ook ernstige ongevallen en alles daartussenin. Elk ongeval biedt kritische inzichten die kunnen bijdragen aan manieren waarop we de verkeersveiligheid voor alle gebruikers kunnen verbeteren.

De meest voorkomende ongevallen
European Accident Research and Safety Report

European Accident Research & Safety Report

Volvo heeft sinds 1969 een groot aantal ongevallen met vrachtwagens bestudeerd en geanalyseerd. De verkregen informatie is een van de belangrijkste basissen voor het ontwerp en de ontwikkeling van onze vrachtwagens. Het interne onderzoek van Volvo, samen met statistieken en onderzoeksresultaten van Europese autoriteiten en academici, vormt de basis van dit rapport.

European Accident Research and Safety Report (PDF, 5.4 MB)
Accident Research Team

Accident Research Team

Sinds 1969 hebben we een specifiek team dat de redenen probeert te achterhalen waarom verkeersongevallen gebeuren. Hun werk met verkeersveiligheid helpt ons verbeteringen op het vlak van veiligheid te ontwikkelen zodat we ooit alle verkeersongevallen zullen kunnen voorkomen.

Dit is hun verhaal

Veiligheidsoplossingen rond de Group

Veiligheidsoplossingen Volvo Trucks

Veiligheid bij Volvo Trucks

Veiligheid bij Volvo Trucks
Veiligheid bij Volvo Bus
Veiligheid bij Volvo CE
Veiligheid bij Volvo Penta

Veiligheidsonderwijs

Veiligheid door bewustwording en chauffeurstraining

Veiligheid door bewustwording en chauffeurstraining

Met het snelle verkeer van tegenwoordig is het van essentieel belang dat zo veel mogelijk mensen zich bewust zijn van de risico's om ongelukken te voorkomen. De Volvo Group heeft wereldwijd programma's voor veiligheid in het verkeer en op het werk voor chauffeurs, operators en het publiek. 

Meer informatie over training en bewustzijn
Veiligheidsonderwijs bij Volvo Trucks - Stop, Kijk, Zwaai

Stop, Kijk, Zwaai

Op basis van onze analyse van verkeersonderzoeken over reële ongevallen is het duidelijk dat de meeste verkeersongevallen te maken hebben met menselijk gedrag. Kinderen zijn de meest kwetsbare van alle weggebruikers. Stop, Kijk, Zwaai is ontworpen om kinderen over de hele wereld te leren over de gevaren die ze dagelijks in het verkeer tegenkomen.

Meer informatie over de veiligheid van kinderen in het verkeer
Veiligheidsonderwijs bij Volvo Trucks - zien en gezien worden

Zien en gezien worden

Ons initiatief ‘Zien en gezien worden’ is gericht op bewustwording in het verkeer. ‘Zien en gezien worden’ draait om activiteiten die tonen hoe de veiligheid in de interactie tussen fietsers en vrachtwagenchauffeurs kan worden verbeterd.

Meer informatie over de veiligheid van fietsers in het verkeer

Getuigenissen over veiligheid

Claes Avedal

Claes Avedal

Claes, die werkt met productplanning, geeft zijn visie op een van onze sterkste waarden - veiligheid.

Laurent Decoster

Laurent Decoster

Laurent, ACC and CWEB Function Owner, over noodremmen en hoe we die in productie hebben gebracht.

UN Ministerial 2020

Nieuws over verkeersveiligheid

Samen voor veiligheid

Veiligheid is altijd een focusgebied geweest voor de Volvo Group. Het zit in ons DNA en het is een natuurlijk onderdeel van onze toekomst. Eén miljoen geconnecteerde voertuigen voor klanten dragen bij aan onze toch al sterke basis en creëren ...

Volvo lanceert nieuw programma voor bussen voor langeafstandsvervoer

Volvo Buses lanceert nu een compleet nieuwe reeks bussen voor de toeristische sector en langeafstandsvervoer. Met design van topkwaliteit, aerodynamische eigenschappen voor zuiniger brandstofverbruik en de allerhoogste veiligheidsniveaus zet deze ...

Veiligheid: essentieel voor voertuigen van de toekomst

Veiligheid is al lange tijd een kernwaarde van het merk Volvo en maakt nu ook deel uit van de missie van de Volvo Group om mee te bouwen aan welvaart. Een sterke staat van dienst wat veiligheid betreft is essentieel nu de sector omschakelt naar ...