Duurzaamheid wordt gewonnen of verloren in steden

Professor Xuemei Bai, vooraanstaand expert en thought leader op het gebied van verstedelijking en duurzaamheid, ontvangt de Volvo Environment Prize 2018. Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in steden en de trend blijft groeien tegen een ongekend tempo. In de toekomst zullen we drastisch verschillende manieren nodig hebben om steden te plannen, te bouwen en te besturen, zegt Xuemei Bai.
Xuemei Bai

Steden zijn sinds mensenheugenis de bakermat en de drijvende kracht achter nieuwe ideeën en bewegingen. Dat zijn ze nog steeds, van de industriële revolutie in Birmingham in de 18e eeuw tot de halsbrekende economische groei in Bangalore, India, vandaag.

De aantrekkingskracht van een beter leven lokt miljoenen mensen overal ter wereld naar de steden. Voor het eerst in de geschiedenis wonen er meer mensen in de stad dan op het platteland. En deze manier van leven gaat verder: tegen 2050 zal meer dan twee derde van de wereldbevolking in stedelijke gebieden wonen.

"Verstedelijking is misschien wel een van de grootste sociale transformaties van onze tijd", zegt Xuemei Bai, professor Urban Environment and Human Ecology aan de Fenner School of Environment and Society aan de Australian National University in Canberra.

Ze is geboren en getogen in China, heeft jarenlang in Japan gewoond en is nu Australisch staatsburger. Ze is een expert in het leefbaarder, duurzamer en veerkrachtiger maken van snelgroeiende steden. Haar focus ligt op Azië en het zuidelijke halfrond. Want terwijl steden in het noorden proberen - en er soms in slagen - om slim, groen en koolstofneutraal te worden, zijn steden zoals het Nigeriaanse Lagos honderdvoudig gegroeid en zijn ze een nachtmerrie voor het milieu. In slechts twee generaties ging Lagos van een bevolking van 200.000 naar bijna 20 miljoen. Sommige delen van de stad zijn welvarend, maar de stad grotendeels chaotisch en veel inwoners leven in sloppenwijken die niet aangesloten zijn op water- of sanitaire systemen, en met enorme files en dampen in de lucht. Uit prognoses blijkt dat als de bevolking van Nigeria blijft groeien, Lagos de grootste metropool ter wereld zou kunnen worden, met misschien wel 85 miljoen inwoners, met drastische gevolgen voor het milieu.

Maar andere megasteden groeien nog sneller, zoals Guangzhou en Peking in China en Kinshasa in de Democratische Republiek Congo. De 10 snelstgroeiende megasteden liggen trouwens allemaal in Azië of Afrika.

Xuemei Bai vertelt:

“Er wordt wel eens gezegd dat duurzaamheid in steden wordt gewonnen of verloren. Ik zou een stap verder gaan en zeggen dat duurzaamheid zal worden gewonnen of verloren in steden in het zuidelijk halfrond."

Nergens ter wereld is de schaal en de snelheid van verstedelijking overweldigender dan in China, met mogelijk de snelste en grootste bevolkingsmigratie in de geschiedenis. In slechts 30 jaar zijn bijna 500 miljoen mensen van het platteland naar de grote steden van China verhuisd. Zo kon de Chinese economie in een verbluffend tempo groeien, maar het heeft ook geleid tot luchtvervuiling en verontreiniging in rivieren en de bodem. De Chinese autoriteiten proberen een aantal van de fouten recht te zetten, maar de taak zal waarschijnlijk generaties duren.

De basis van het onderzoek van Xuemei Bai is het juiste te doen bij de bouw van nieuwe stedelijke gebieden. Steden hebben een enorme impact, waarbij ongeveer 75% van de CO2-uitstoot van energieverbruik terug te voeren is naar de steden. Als we steden duurzaam willen maken, moeten we streven naar processen die vergelijkbaar zijn met die in natuurlijke ecosystemen, de input en output verminderen en het gebruik van materiaal en energie meer circulair maken.

"We moeten steden benaderen als een complex ecosysteem dat wordt gedomineerd door mensen en ze als zodanig beheren. Als we dat doen, geloof ik dat er een mooie toekomst weggelegd is voor de mens en zijn steden."

De motivatie van de jury van de Volvo Environment Prize Foundation:

"Professor Xuemei Bai is een van de meest actieve wereldwijde thought leaders in stedelijk duurzaamheidonderzoek, die op verschillende schaalniveaus werkt en zowel theoretische als toegepaste uitdagingen behandelt met een focus op stedelijke ontwikkeling in Oost-Azië. Haar werk is een uitstekend voorbeeld van de toepassing van onderzoek op beleid en praktijk."

Dit wordt herhaald door de vice-kanselier van de Australian National University, Professor Brian Schmidt, Nobelprijswinnaar in de natuurkunde: 

"Xuemei Bai is een uitstekend onderzoeker, die haar tijd ver vooruit is. Haar werk hier in Azië is absoluut treffend voor de hedendaagse problemen. De studie van verstedelijking en het duurzaam maken ervan is iets dat vandaag de dag echt aan de orde is en het zal vrijwel zeker worden gevestigd als een bredere discipline over de hele wereld".

De Volvo Environment Prize werd opgericht in 1988 en is een van 's werelds meest prestigieuze milieuprijzen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen die bijzondere wetenschappelijke ontdekkingen hebben gedaan op het vlak van milieu en duurzame ontwikkeling. De prijs, bestaande uit een diploma, een glazen beeldje en een bedrag van 1,5 miljoen Zweedse kronen (150.000 euro), wordt uitgereikt tijdens een ceremonie in Stockholm. 28 november 2018.

Neem voor meer informatie over de Volvo Environment Prize en de winnaar van dit jaar contact op met jurylid professor Mary Scholes, University of Witwatersrand, Zuid-Afrika,   E-mail: Mary.Scholes@wits.ac.za    Telefoon: +27-11 7176507 

Voor meer informatie over de laureaat van 2018 en de Volvo Environment Prize: www.environment-prize.com 

/Bijschrift/

Xuemei Bai, professor aan de Fenner School of Environment and Society, Australian National University, Canberra, Australië, is de winnaar van de Volvo Environment Prize 2018.     /Foto: Tore Marklund 

29 oktober 2018

Ga voor meer informatie naar volvogroup.com/press 

De Volvo Group is één van 's werelds toonaangevende fabrikanten van trucks, bussen, bouwmachines en industriële en scheepsmotoren. De Volvo Group biedt bovendien totaaloplossingen voor financiering en dienstverlening. De Volvo Group stelt bijna 100.000 werknemers te werk, heeft productievestigingen in 18 landen en verkoopt zijn producten in meer dan 190 markten. In 2017 bedroeg de verkoop van de Volvo Group 35 miljard euro. De Volvo Group is een naamloze vennootschap met hoofdkantoor in het Zweedse Göteborg. Aandelen van Volvo zijn genoteerd op Nasdaq Stockholm.

Form background image

Abonnementendienst

Related News

Laatste nieuws

Latest Press Release